Tyck till!

Gällöfsta Konferens

Gällöfsta Konferens i Kungsängen

är mötesplatsen där anrik herrgård möter moderna konferensmiljöer. En plats där tanke möter handling och funktion möter känsla på ett självklart sätt och där både de yttre och inre miljöerna sätter ditt möte i fokus. Att mötas hos oss är att möta det naturliga – i den lantliga miljön som ger rum för både klokskap och eftertanke, i matupplevelser från köket som komponerats i takt med naturens rytm för både ditt och miljöns välbefinnande, och inte minst i den sköna känslan du får av att allt bara funkar.

.

Kungsängen:

  • 9 möteslokaler varav i den största kan 120 personer mötas.
  • 9 mötesrum med möjlighet för 2-20 pers
  • 80 hotellrum med 104 bäddar;
  • 1 dubbelrum, 23 tvåbäddsrum och 56 enkelrum
  • 4 matsalar för 2-136 pers
  • 1 lounge för mingel

Vi har haft miljön på vår agenda sedan länge och Gällöfsta Konferens i Kungsängen var landets sjunde anläggning att bli miljömärkt med Svanen. Miljömärket Svanens vision om ett hållbart samhälle med en hållbar konsumtion ser vi på Gällöfsta som  ett självklart val i vår vardag.

Visste du att Svanen märkta hotell strävar efter att minska sin miljöpåverkan så mycket som möjligt genom att tex minska el- och vattenförbrukning, köpa miljömärkta förbrukningsartiklar samt källsortera och återvinna. På ett Svanenmärk hotell sover du med gott samvete!

Gällöfsta bidrar till detta genom att:

• Minimera energiförbrukningen

• Prioritera förnybara energikällor

• Använda mijlömärkta produkter och tjänster

• Ställa miljökrav på våra leverantörer

Vårt miljöledningssystem är en del av den årliga verksamhetsplaneringen. Då fastställs mätbara miljömål och aktiviteter kopplade till vår miljöpolicy. Målen följs upp i företagets miljögrupp varje kvartal. Varje år görs en total utvärdering av koncernens ledningsgrupp.

 

Gällöfsta Konferens sthlm City är medlemmar i nätverket Köp miljömärkt – det kan du också vara!

 

Film: Vill du veta mer om vad det innebär att vara Svanenmärkt – Titta på filmen här>>

Meatless Friday & ett naturligt kök

Januari 2011 tog vi steget med att endast servera vegetarisk mat på fredagarna. Nu kan vi konstatera att succén är ett faktum!

Vi sätter miljöarbete och hållbarhet högt på agendan. För oss är det ett sätt att medvetandegöra våra gäster om vad vi konsumerar, och lyfta debatten om koldioxidutsläpp på grund av köttkonsumtionen. Vi som mötesanläggning eller privatpersoner kan inte göra allt, men i alla fall lyfta frågan och bidrar med något!

Vegetarisk fredag innebär att varje fredag erbjuds buffé med olika rätter baserat uteslutande på säsongens grönsaker och rotfrukter. Vilket också har inneburit många tillfällen att berätta för nyfikna om maten, råvarorna och tillagningen.

Vi är stolta över att gå i bräschen för ökat medvetande i branschen!

Vad har Gällöfsta för kopplingar till galtar och Kalles Kaviar? Finns det några spöken hos oss?

 

Häng med på en liten kort men faktaspäckad historielektion om Gällöfsta! Oroa dig inte – du behöver inte lära dig allt utantill men det kan vara kul att känna till en del om de 700 år som gått.

 

Gällöfsta hette förr i tiden Gieltelösta, vilket lär betyda : Öppen plats för svin. Så tydligen är detta en plats där man haft svinuppfödning. Själva egendomen Gällöfsta har anor ända ifrån 1300 talet. Antagligen har Gällöfsta under vissa perioder varit förenat med Sundby gård, vilket nämns som hörande till Uppsala domkyrkas byggnadsfond år 1344. Sen hoppar vi raskt fram till 1631, då vi vet att Gällöfsta ägdes av fältherren Greve Jakob del la Gardie, en av drottning Kristinas förmyndare och gift med Ebba Brahe (fick en dotter Sofia) Under 1600, 1700, 1800- talet ägdes Gällöfsta av släkten Rålamb, Riben, Iserhjelm, Lantingshausen mfl. Rummen i Herrgården är uppkallade efter tidigare ägare.

 

Herrgårdsbyggnaden uppfördes någon gång på 1700 talet av okänd arkitekt. Men golvet på nedre våningen vid receptionen och baren lär vara kyrkgolvet från Västra Rydskyrka från 1300 talet. I början av 1800 talet (1820-1850) drevs ett tegelbruk här. Teglet fraktades med ångbåt som kom från Stockholm och gick vidare till Sigtuna och Uppsala. Sista ångturen gick så sent som 1969. År 1837-1842 bodde ingenjör, kommisionlänsmästare Olof Ulric Ljunglöf på Gällöfsta f:1798. År 1911-1913 bodde häradshövdingen Elias Lagercrantz här , som lämnade spår efter sig genom att sätta upp sitt vapen över entrén mot trädgården. Han inredde också hallen i övre våningen som tidigare varit vind och gårdsarkiv.

 

År 1913-1917 ägdes Gällöfsta av Grosshandlare Otto Ameln. Han var sonson till grundaren av Bröderna Amelns konservfabrik, som sedan fick namnet ABBA. Otto lämnade ledingen för bolaget 1913 för att helt ägna sig åt lantbruk. Hans bror Christian, som var VD för företaget, kom att få en sonson (1945) som fick namnet Carl och som blev förebilden på ”Kalles kaviar”, som lanserades 1954. Otto lät bygga en vädermotor nere vid stranden den pumpade vatten till en betongbassäng på berget bakom den nuvarande konferens- och hotellbyggnaden. Genom rörledningar från bassängen försörjdes både trädgården och ladugården med vatten.

 

År 1917 övertogs Gällöfsta av Godsägare Lars Gustav Bång, som blev kvar till år 1929 eller 1930. Under sin tid gjorde han mycket moderniseringar. Han lade om rörledningar och dränerade om marken runt huset, så att man höll borta åkern från byggnaden. Han anlade också en park. Bång vidtog även förbättringar av åkerjorden och gjorde om- och tillbyggnader. Det var förmodligen han som byggde till de båda flyglarna på herrgården. Bång gjorde Gällöfsta till en alldeles ny gård, praktiskt inredd och fullt moderniserad. I stort sett gav han herrgården, dess nuvarande utseende. Som de flesta ansedda herrgårdar har även Gällöfsta ett spöke. Det sägs att det är Bång som går igen. Det ryktas att han varit en riktig kvinnokarl och gjorde nattliga besök i det som vi idag kallar “Röda Villan”, som på den tiden var tjänstebostad. Vissa som arbetar nattskift här påstår att de råkat ut för märkliga ting. De menar att han inte verkar förtjust över att få konkurrens på sina nattliga äventyr.

 

Sen sista private ägaren på Gällöfsta var MoDo-chefen Mats Carlgren, som bodde här år 1930-1957 sen sålde han till TCO, som byggde konferensbyggnaden och hotellflyglarna, vilket stod klart i början på 60-talet. När staten 1969 köpte mark i Kungsängen och flyttade ut Svea Livgarde exproprierade man samtidigt all gårdar runt om kring. År 1970 beslöt riksdagen att bilda stiftelsen Gällöfsta kurscentrum med uppdrag att driva utbildningsverksamhet som rör människans roll inom totalförsvaret, samt att förvalta och driva kursgården. Den 1 januari 1971 övertog stiftelsen Gällöfsta kurscentrum anläggningen. Den står under tillsyn av chefen för Justitiedepartementet.

 

År 2011 firade Stiftelsen så även kallad Gällöfsta Gruppen 40-årsjubileum. Gällöfsta gruppen består idag av mötesplatserna Gällöfsta Konferens Kungsängen, Gällöfsta Konferens sthlm City och utbildningsföretaget Gällöfsta Perlan Dialog  Ledarskap.

Läs mer om Gällöfsta Gruppen här »

 

Godsägare Bång på Gällöfsta Herrgård

Herr Bångs spöke kan stå i matsalen och sucka så djupt att närvarande vänder sig om och undrar vem som pustar så tungt. Men sen förstår de och nickar tyst mot varandra.

Som alla gårdar med lång och mångskiftande historia har Gällöfsta sina spöken. De flesta av våra gastar är dock vänliga och försynta själar. I ärlighetens namn ska det väl sägas att vi i vårt dagliga värv inte märker så mycket av dem. Mest anar vi dem nog genom en och annan diskret knackning i någon vägg eller ett plötsligt knarr i en trappa som ingen varit i närheten av på timmar. Men det är gott nog och det ska väl sägas att vi är både glada och tacksamma över att saker och ting förhåller sig så.

 

Men så har vi Herr Bång. Närmare bestämt godsägare Lars Gustav Bång. Han tog över Gällöfsta 1917 och bodde här fram till sin död 19 år senare. Herr Bång efterlämnade 6 barn, men han var änkling när han dog.

Det berättas att han var förtjust i kjoltyg och gärna besökte arbetarnas fruar när deras män var ute på åkrarna. Man kunde se honom komma långsamt promenerande och rak i ryggen med sin mörka, välskräddade jacket och slagen så välpressade att man kunde skära sig på dem. Då och då borstade han till sin kortklippta mustasch med ett lätt böjt pekfinger. Skjortmanschetterna hängde halvöppna långt ner över händerna och näsduken – av siden – perfekt vikt till ett kritstreck fram på vänstra sidan av bröstet.

Ingen av hans barn tog över gården och därför vakar han fortfarande själv över vad som sker här. Han syns aldrig, men han vandrar omkring i herrgården på nätterna och ibland går han ner till de gamla arbetarbostäderna.

 

Bång är även han en vänlig själ i grunden, dock kan han vara aningen mera påtaglig än de andra väsen vi känner här. Ganska omisskännlig faktiskt – som medarbetarna brukar säga. Till exempel har han ovanan att stå i matsalen och då och då, mitt ur tomma intet, sucka djupt så närvarande vänder sig om och undrar vem som pustar så tungt.

 

Det händer just aldrig när det är mycket folk där, utan oftast när det börjar skymma och det arbetas med att städa och plocka undan efter middagen. Och folk ser sig om. Ser först förvånade, sen undrande på varandra. Och sen, utan att ett ord uttalas, förstår de och nickar mot varandra. Nog kan vi alla lite till mans förstå att då stannar arbetet av för en stund, medan man i den plötsliga stillheten lyssnar och ser uppmärksamt på varandra. Sen kommer arbetet sakta igång igen, medan en stämning av helg lägger sig över Gällöfsta Herrgård.

 

Den mest erkända och allmänt upplevda uppfattningen är nog att Herr Bång är rätt nöjd och det är därför han drar efter andan så det hörs emellanåt. Förmodligen går han runt på gården och ser belåtet hur väl hans älskade Gällöfsta stått sig genom åren. På herrgårdens övervåning finns det någon som är rädd för eld. Många är de historier om folk som tänt ljus där och så fort de vänt ryggen till slocknar de.
 

Eller som restaurangchefen lite uppgivet brukar säga:

“När man varit där och tänt stearinljusen för tredje gången och de bara kvävs, så går man inte dit igen. För har dom slocknat igen; ja då är det inte meningen att det ska brinna ljus där vid det tillfället

 

De bolag som ingår i Gällöfstagruppen har en gemensam utgångspunkt för sin verksamhet – människan – i sin utveckling som individ, som chef och ledare, som en del i en organisation och i möten med andra människor. Gruppens samlade erfarenheter, kompetens och resurser inom ledarutveckling och mänskliga möten gör att vi kan leverera en styrka och kraft till våra uppdragsgivare som är unik på marknaden.

  • 100 av landets mest erfarna ledarskapskonsulter
  • 65 år erfarenhet
  • 2000 människor utvecklas i ledarskap varje år
  • egen mötes- och utbildningsanläggning i Kungsängen
.

Gällöfsta Konferens

Gällöfsta Konferens erbjuder två mötesplatser: Gällöfsta Kungsängen – en modern konferensanläggning och anrik herrgård på landet.  En mötesplatser med  grundfilosofi – att ge rum åt naturliga möten.

Gällöfsta Perlan Ledarskap

Gällöfsta är ledande inom chefs- och ledarskapsutveckling. Vi arbetar sedan 1971 brett med ledarskapets ”mjuka” frågor och vi är världens största anordnare av UGL- Utveckling av Grupp och Ledare. Vår devis är att ledarskap är individuellt och unikt, i ständig utveckling och därför blir ledarskap heller aldrig färdigt.

www.gallofsta.se

 

Information footer

Gällöfsta Konferens erbjuder två mötesplatser: Gällöfsta Kungsängen – en modern konferensanläggning och anrik herrgård på landet, samt Gällöfsta City - en mötesoas mitt i citypulsen vid Stureplan. Två mötesplatser med olika karaktärer men med samma grundfilosofi – att ge rum åt naturliga möten.