Tyck till!

Våffeldagen tisdag 25 mars

När man läser om våfflans historia får man veta att våffeldagen uppstod av en felsägning. “Säg vårfrudagen flera gånger på raken så låter det som våffeldagen”
I vilket fall som helst så kallades jungfru Maria för vår fru, och Maria bebådelsedagen blev sålunda vårfrudagen och senare våffeldagen.
Våffeldagen firas alltid den 25 mars, nio månader före jul då ängeln Gabriel förutsade Jesu födelse.

I Sverige började man äta våfflor på 1600 talet, men det var först på 1900 talet man började äta dem med grädde och sylt. Från början var våfflorna fyrkantiga, för så såg järnet ut som man gräddade med över öppen eld. Sedan kom järn´spisarns in i hemmen och man anpassade våffeljärnet där efter.

Våffelfakta;

* I Belgien gör man kvadratiska höga våfflor med djups mönster som sedan äts med smältchoklad och glass.
* I Usa Serveras våfflor av belgisk typ med smör och lönnsirap
* I Norrbottniska byn Ale utanför Luleå samlas familjer på Isakberget den 1 maj för att äta våfflor tillsammans. En attraktion som drar hundratals männsikor.
I det gamla bondesamhället markerade vårfrudagen att vintern var slut och våren kommit.

Låt fredag den 25 mars få bli en riktig Våffelfest!

Till 8 våfflor:
25 g smör
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
(3 msk kakao)
1 msk strösocker
1/2 tsk salt
3 dl mjölk
2 ägg
1 dl kesella

Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna
Blanda allt det torra
Tillsätt mjölk och ägg
Vispa snabbt ihop till en jämn smet. Rör i kesella och det smälta smöret.

Dags  och att börja grädda
Smaklig spis!

 

Information footer

Gällöfsta Konferens erbjuder två mötesplatser: Gällöfsta Kungsängen – en modern konferensanläggning och anrik herrgård på landet, samt Gällöfsta City - en mötesoas mitt i citypulsen vid Stureplan. Två mötesplatser med olika karaktärer men med samma grundfilosofi – att ge rum åt naturliga möten.