fbpx

Du slösar bort 4 veckor/år på slösmöten

Visst känns det som om vissa dagar enbart fylls av olika slags möten. Och har du känslan att vissa av de möten du närvarar vid är ganska onödiga så stämmer säkert din känsla. Enligt Svenska Mötens undersökning slösar vi svenskar bort hela fyra veckor på slösmöten.

Slösmöten är möten utan mål och syfte, och utan sådana blir mötena ineffektiva. De här mötena är inte bara påfrestande för de som närvarar på mötena utan är också ekonomiskt påfrestande. Här får du några tips på hur du sätter stopp på slösmöten i framtiden.

Svenska Mötens undersökning* visar att de fyra veckor vi slänger bort på onödiga möten per år uppgår till en lönekostnad på 170 miljarder kronor.

– Slösmöten är riktiga tjuvar, de stjäl pengar från företagen, framgång från chefen och energi av de anställda. Att sätta tydligt syfte och mål samt utvärdera sina möten, på samma sätt som man utvärderar resultaten av allt annat vi lägger värdefull arbetstid på, ger snabbt en bättre möteskultur på företaget, säger Sylvia Nylin, vd Svenska Möten.

Så här kan du förbättra ditt nästa möte:
1. Konkretisera varför ni ska träffas och vad ni ska ha åstadkommit när mötet är klart, alltså syfte och mål.
2. Förbered dig själv och de du kallat till mötet. Maila agenda, underlag och instruktioner om vad som förväntas av mötesdeltagarna i god tid inför mötet.
3. Var tydlig med att du leder mötet, och ta ansvar för att agenda och utsatt tid hålls.

Bonus: Avsluta alltid mötet med en kort uppföljning. Det enklaste sättet att förbättra kvaliteten på era möten är att fråga deltagarna vad som kan göras bättre nästa gång.

** En kartläggning av möten och möteskultur i svenska organisationer. Webbundersökning, Norstats internetpanel. 23-31 maj 2017, 1 047 yrkesarbetande tjänstemän i svenska organisationer med minst 20 anställda som deltar i interna möten. Vill du läsa hela undersökningen? Klicka HÄR!

 

 

 

 

Bilden har vi lånat av Österåkers kommun

Fler nyheter