fbpx

Det börjar med skärmfritt

Ta semester från mobilen under semestern
 Upp med handen den som inte förlorar sig i saker på mobilen och missar livet som pågår rakt framför näsan. Det sägs att en vuxen i snitt kollar mobilen 150 gånger per dag. Inte så konstigt att det är lätt att missa saker då. Ofta oroar vi föräldrar oss för barnens digitala vanor och inför skärmtid. Borde vi inte istället oroa oss för vårt egna sätt att i tid och otid titta på mobilen. Det är dags att ta kontroll över monstret som slukar vår tid. Följ med på sommarens digitala detox i sommar.


Så här gör du:
Att direkt plugga ur helt och hållet kan vara lite svårt. Däremot är det lättare att fasa ur mobilen successivt så du hinner vänja sig. Här kommer därför en enkel digital detox-guide i tre steg.

Vecka 1: Bestäm några teknikfria zoner. Kollar du i mobilen direkt när du vaknar? När du äter frukost eller när åker till jobbet (om du åker kommunalt)? Bestäm dig t ex att inte röra din mobil de första 30 minuterna av dagen. Lägg mobilen i ett annat rum när du äter. Om du har för vana att kolla sociala medier innan du somnar, sätt upp en regel att inte kolla efter kl 21.

Vecka 2: Nu är det dags att stänga av push-notiser. Alla uppdateringar lockar och pockar på dig och stör din koncentration. Du justerar notiser i dina telefoninställningar.
Lämna tom-utrymmen. Scrollar du Instagram när du står i kö? Låt ditt sinne vara tomt vid de här tillfällena istället för att stirra ner i skärmen.

Den här veckan använder du bara mobilen för sms eller samtal. Tänk vad mycket tid du plötsligt kommer att få. Vad kommer du fylla den med? Ett bad, spela musik, en hårdkokt deckare eller lek med dina barn?

Vecka 3: Koppla upp dig! Ja, du läste rätt. Vi kommer nämligen inte sluta att använda våra mobiler, vi behöver bara bli mer medvetna och selektiva när vi använder dem. Förhoppningsvis har du upptäckt att livet utanför skärmen är skönt och du väljer mer omsorgsfullt de tillfällen du tar upp mobilen. Det finns en app som heter Appdetox där kan du ställa in hur många gånger en app kan öppnas per tidsperiod.

Lycka till och njut av en mer ”verklig” sommar

 

Fler nyheter