Farfar Hans senapsgravade strömming

Farfar Hans senapsgravade strömming
april 6, 2020 charlotte
Påsksill

Den här påsken kommer inte bli som någon påsk innan. Jag, som säkert många av er, brukar fira med familj och min närmsta släkt. Mina föräldrar och syskon, mina barn och min sambo. När jag var liten så var även farmor, farfar, mormor och gammelfaster med.

Påsken likt som julen var en släkthögtid. Även om jag som tonåring kanske suckade någon gång när släkten skulle samlas, så var det en trygghet i min uppväxt med dessa traditioner. Det är också något som jag vill ska leva kvar i mina barn. Denna påsk blir som sagt något annat. Detta på grund av ett hemskt virus, som just nu satt världen i gungning. Mina föräldrar får fira själva i sina egna hem. Jag kommer själv att fira med fästmö och mina barn, men det kommer ändå vara något som saknas.
För att här lyfta upp  och hedra alla släktsammankomster som inte blir av, så vill jag dela med mig av min pappas, mina barns farfar, godaste strömmingsrecept.

Denna strömming har följt med på jul, påsk och midsommar genom många herrans år.  Förhoppningsvis kan vi äta den tillsammans vid jul igen.

Daniel Nylund
Kökschef

Farfar Hans senapsgravade strömming
Recept:

Dag 1
1kg strömmingsfiléer med draget skinn.
1 liter vatten
1 ½ dl ättika 12%ig
3msk salt
Blanda ihop lagen och lägg i strömmingen. Se till att lagen ordentligt omsluter alla filéer. Låt allt stå i kylen i ett dygn.

Dag2
2dl slottssenaps
1 dl vitvinsvinäger
4 msk socker
4 krm malen vitpeppar
1 dl hackad dill
1 ½ dl matolja (raps)

Blanda ihop senap, vinäger, socker och peppar. Rör så att sockret löser upp ordentligt.
Tillsätt oljan, lite itaget. Avsluta med att blanda i dillen.
Låt strömmingsfiléerna rinna av i ett durkslag innan du blandar dem med senapssåsen. Sedan är det bar att njuta.
Strömmingen mår bra av att dra ytterligare en dag i senapssåsen innan den serveras.

Glad Påsk!