Historia

Vår historia med adligheter, spöken och Kalles Kaviar

Det finns mycket att berätta om Gällöfsta. Inte så konstigt för en egendom med anor ända från 1300-talet. Vem som ägde stället då är det ingen som vet eftersom det är så ofantligt länge sedan. Mellan 1600-talet och 1940-talet är det en rad namnkunniga personer som äger Gällöfsta bland annat fältherren Greve Jakob del la Gardie, släkten Rålamb, Riben, Iserhjelm, Lantingshausen och på 1940-talet är det dags för familjen Josephsson att ta över. Kända namn ur familjen är konstnären Ernst och skådespelaren Erland. Förlåt hur kunde vi glömma Herr Bång?

Han som tog över Gällöfsta 1917 och än idag vandrar han omkring i herrgården på nätterna. Han dyker upp i skymningen i matsalen när det börjar avfolkas på gäster och personalen städar undan efter middagen. Då, mitt ur tomma intet, suckar han djupt så man vänder sig om och undrar vem som pustar så tungt. Men Herr Bång syns inte till.  Alla som har känt av Herr Bång tror att han suckar av förnöjsamhet och njuter av att se hur hans älskade herrgård har stått sig genom tiderna.

Kalles Kaviar och Gällöfsta

En gång i tiden ägdes Gällöfsta av grosshandlare Otto Ameln. Närmare bestämt under åren 1913-1917. Han var sonson till grundaren av Bröderna Amelns konservfabrik, som sedan fick namnet ABBA. På 50-talet var Kalle ett populärt namn och den dåvarande VD:n för företaget Christian Almeln, bror till Otto, hade ett barnbarn som just hette Kalle. Reklambyrån till ABBA tyckte därför att det var en bra idé att den sexåriga sonsonen fick föreställa Kalle.  Som tack för att ABBA fick låna hans ansikte får han än idag gratis Kalles Kaviar levererad till hans dörr.

Och nu då?

Sen sista private ägaren på Gällöfsta var MoDo-chefen Mats Carlgren, som bodde här år 1930-1957 sen sålde han till TCO, som byggde konferensbyggnaden och hotellflyglarna, vilket stod klart i början på 60-talet.

1969 köpte staten mark i Kungsängen och flyttade ut Svea Livgarde exproprierade man samtidigt alla gårdar runt om kring. Efter den så kallade studentrevolten 1968 blev svenska politiker alltmer intresserade av att utveckla det militära ledarskapet. Inspirerade av den danska anläggningen Gurrehus, där det danska försvarets ledarskapsskola var förlagd, bildades 1970 Stiftelsen Gällöfsta Kurscentrum.  Med uppdrag att driva utbildningsverksamhet som rör människans roll inom totalförsvaret, samt att förvalta och driva kursgården. Den 1 januari 1971 övertog stiftelsen Gällöfsta kurscentrum anläggningen. Den står från 2015 under tillsyn av chefen för Justitiedepartementet.

Den mest kända utbildningen som härstammar från denna tid är UGL, idag Sveriges mest använda ledarskapsutbildning.  Stiftelsen har redan från starten haft sin utgångspunkt i beteendevetenskap. Det präglar än idag vårt utbud av utbildningar och konsultinsatser, liksom våra pedagogiska miljöer och vårt sätt att ge våra gäster njutning och avkoppling samt utrymme och rum för reflektion.

År 2011 firade Stiftelsen så även kallad Gällöfsta Gruppen 40-årsjubileum. Gällöfsta gruppen består av mötesplatsen Gällöfsta Konferens i Kungsängen och  utbildningsföretaget Gällöfsta Perlan Ledarskap.

Nu vet du lite mer om egendomen Gällöfsta och dess historia. Välkommen till oss!