Miljö

Vårt hållbarhetsbidrag

Vi människor står inför världens utmaning: tillsammans behöver rädda jorden. Naturligtvis vill vi på Gällöfsta Konferens göra allt vi kan för att bidra till en hållbar framtid. Det har varit på agenda länge. Vi var faktiskt den sjunde konferensanläggningen i Sverige som blev Svanenmärkta. Varje dag fortsätter vi vår resa mot att vara så hållbara som möjligt. Vi tar ett steg i taget. Och det här är några av våra steg mot målet.

Vår mat
Vår meny är grön och skön. På vår buffé har allsköns grönsaker fått ta stor plats och delar utrymme med köttalternativ från svenska gårdar med hållbarhetsfokus. Mat i säsong smakar inte bara bäst utan ger oftast minst klimatpåverkan. Vår meny är därför säsongsbetonad. Vi var tidiga med att införa en helt köttfri dag i veckan. Meatfree Monday-upproret inspirerade oss att redan 2011 införa Meatfree Friday.

Idag känns det som en självklarhet att ha en grön meny, men då för åtta år sedan, var det långt ifrån självklart. Under åren har vi dykt ner djupare i den gröna matlagningen och idag är vår devis att ”allt ska med”. Det betyder att blast, stjälkar och stammar även dem hamnar på buffébordet. Genom att ta hand om allt på grönsaken minskar vi konstant vårt matsvinn. Och för att mata munnar och inte soptunnor har vi skaffat mindre tallrikar och uppmanar våra gäster att hellre ta om än att ta mycket.

Vidare i vår resa mot att minska vårt klimatavtryck har vi infört en till vegetarisk lunchdag i veckan. Vår förhoppning är att inom kort kunna sluta kalla det för vegetarisk dag: att det gröna alternativet har blivit det självklara. Riktig där är vi inte ännu, men vi ser med glädje att utveckling rör sig ditåt.

Vårt rena hus
Eftersom vi är Svanen-märkta sedan länge har vi rensat bort giftiga kemikalier i vår städskrubb och enbart använt miljömärkta och ekologiska produkter. När det var dags att upphandla städföretag för oss igen, var vi nyfikna på hur vi kunde göra vår städning ännu mer hållbar. Det slutade med vatten, vatten, bara vanligt vatten. Det är faktiskt det vår anläggning blir ren av idag. Vår nya städpartner SOL Facility Services städar med ultra rent vatten* och mikrofibertrasa.

Genom att använda sig av olika städtekniker blir det ett skinande rent resultat. Tack vare detta behöver vi inte längre få några transporter av rengöringsmedel till oss. Vi får dessutom inget plastemballage som annars blir av rengöringsmedel. Städpersonalen utsätts inte för olika medel och våra gäster kan garanterat inte få några allergier av vår städning. Det känns väldigt bra, tycker vi.

Våra energibesparingar
Det är klart att är man en ganska stor konferensanläggning så går det åt mycket energi. Att minska vår energiförbrukning har därför varit högt upp på vår prioriteringslista. Vi installerade en bergvärmepump 2009. För att få ännu bättre utväxling av vår bergvärme genomförde vi ett projekt för energieffektivisering i samverkan med Nordomatic.

Projektet resulterade i en effektivisering av energiproduktionen och en minimering av energi-användningen genom smart styrning som bygger dels på behov, dels på att trådlösa temperaturgivare beräknar den lagrade energin i byggnaden.  Därefter beräknas och justeras byggnadernas värmebehov automatiskt. Och allt vi behöver göra är att ställa in en önskad inomhustemperatur.

Vårt resultat av energieffektiviseringen är:
En minskad energianvändning för fastigheterna av olja + el med 26%.
Oljeförbrukningen har minskat med 50%.

Det innebär att den minskade elförbrukningen har reducerat koldioxidutsläppen med 42 ton och den minskade oljeförbrukningen har reducerat koldioxidutsläppen med 48 ton.
(Utgångsvärde för beräkning av el, residualmix 2016).

Totala utsläppsminskningen
för Gällöfsta Konferens är 91 ton, under 2017, och motsvarar att köra med en bil 12 varv runt jorden- varje år!

(2014 års genomsnittliga WTW-utsläpp för personbilar, samtliga drivmedel, enligt Trafikverket var 0,19 kg CO2 per km).