Recept

Recept
april 18, 2024 Malin Renström
Recept sparris

Sparris – recept för 2 personer.

Alla årstider har sin charm. Sol och bad under sommaren, ett glas rosé vid grillen. Hösten med fulla svampkorgar, långkok och fylliga rödviner i glaset.
Vinterns frisk klara luft, skidåkning och julenstraditioner med allehanda delikatesser. Sist men inte minst, våren…årstiden då ljuset och livet återvänder.
Det gror i marken, de första blommorna tittar fram. Våren är på något sätt hoppets månad. I april och maj händer det så otroligt mycket. Men vi ska fokusera på sparrisen.
En av mina absoluta favoriter. Både den gröna och den vita är ju så fantastiskt goda! Grillad grön sparris som tillbehör till både kött eller fisk är ju riktigt gott. Sedan den vita, kokad i vatten med smör, salt och en nypa socker…underbart.
Jag brukar inte krångla till det allt för mycket, utan låter sparrisen själv vara huvudnumret. En enkel citronhollandaise till med lite rökt skinka, rom eller kallrökt lax, brukar räcka. Det är klart att en kalvschnitzel med sparris och hollandaise är ju inte heller fel. ”Kalbschnitzel mit frischem Spargel und Hollandaise” som det stod på menyn på var och varannan restaurang i Cochem i Moseldalen, när jag var där i maj för en massa år sedan.
Recept på hollandaise och kokt vit sparris följer nedan, sedan får ni toppa med det ni är sugna på.

För 2 personer behövs det 6 stycken sparris så stora som ni kan hitta. Skala sedan sparrisen noga, skal från vit sparris är träigt och beskt och inget du vill tugga på. Skär av de nedersta centimetrarna på varje sparris.
Koka upp 2 liter vatten och ha i 100 gram smör, en matsked salt och en tesked socker. Koka sedan sparrisen i ca 8-12 minuter beroende på hur stor de är. Det går sedan bra att ta upp dem, kyla dem i kallt vatten, och värma på senare om de inte ska ätas direkt.
Ska de ätas direkt är det bra att låta dem ligga och rinna av på lite papper.

Smält 300gram smör försiktigt på svag värme. Smöret får inte börja koka. Blanda tre äggulor med 2cl vatten och 3 msk pressad citron. Värm sedan upp äggblandningen i en kastrull under vispning på svag värme. Tills det blir en äggkräm. Är du orolig för att det ska koagulera och bli klumpigt, så går det bra att värma det i ett vattenbad. Droppa sedan i smöret i äggsmeten under konstant omrörning. Undvik bottensatsen, ta bara med smörfettet. Smak sedan av med ett ½ krm cayennepeppar och salt.

Lägg sparrisen på en tallrik, häll på en generös mängd med hollandaise och toppa med önskat tillbehör.

Självklart så ska det drickas något gott till! Sparris och Riesling är en fantastisk kombination. Ett prisvärt tips är Von Winning Win Win Riesling för 149kr artikelnummer 79394

Låt er väl smaka -God appétit

Daniel Nylund
Kökschef

 

Recept på hollandaise och kokt vit sparris

För 2 personer behövs det 6 stycken sparris så stora som ni kan hitta.

 

Restaurang

  • MM snedstreck DD snedstreck ÅÅÅÅ